Kurczak Yakitori

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 900 g bezkościowych udek z kurczaka
  • 1/2 szklanki słodkiego wina ryżowego
  • 1/2 szklanki sake
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 duże słodkie czerwone papryki

Przygotowanie

Krok 1

Papryki umyj, osusz i pokrój na ok. 5 cm kawałki. Udka umyj, osusz i pokrój na ok. 3,5 cm kawałki.



Krok 2

W małym rondlu wymieszaj mirin, sake, sos sojowy i cukier. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i odstaw połowę sosu do podania.



Krok 3

Nabij paprykę na 2 metalowe lub namoczone drewniane patyczki, a kurczaka na 6 patyczków.



Krok 4

Grilluj kurczaka na średnim ogniu przez 10-12 minut, często obracając i smarując sosem. Paprykę grilluj przez 4-5 minut. Podawaj z odłożonym wcześniej sosem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.