Kurczak z owczym serem

Ser owczy nadaje kurczakowi specyficznego smaku. Danie idealne dla miłośników owczych serów. Warto spróbować kurczaka w takiej odmianie.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 150 g owczego sera
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • ¾ szklanki śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka curry
  • 5 łyżek oleju

Przygotowanie

Krok 1

Oczyszczonego, dokładnie umytego kurczaka posypujemy solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem i curry.



Krok 2

Kurczaka obsmażamy na oleju z obu stron. Wlewamy białe wino i przez 20 minut dusimy na wolnym ogniu.



Krok 3

Dodajemy śmietankę Łaciatą i starty owczy ser. Dusimy kolejne 20 minut.



Krok 4

Podajemy z ryżem i pikantną surówką.



Wskazówki

Surowego, przyprawionego kurczaka najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin, aby “przeszedł” przyprawami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.