Schab faszerowany jabłkami i suszonymi śliwkami

Schab faszerowany jabłkami i suszonymi śliwkami to rewelacyjne danie, polecane w szczególności na niedzielny obiad lub na wyjątkowe okoliczności. Smakuje wybornie, dość szybko się robi, jeszcze szybciej znika z talerza.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 12 suszonych śliwek
  • 15 kawałków suszonych jabłek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 gałązka tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 kiść winogron

Przygotowanie

Krok 1

Schab dokładnie myjemy, następnie wewnątrz robimy otwór na wylot. Nacieramy przyprawami.



Krok 2

Mięso faszerujemy suszonymi śliwkami i jabłkami. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni. Schab przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika.



Krok 3

Pieczemy mięso w piekarniku, aż do uzyskania rumianego koloru.



Krok 4

Po upieczeniu schab wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na 15 minut, a następnie kroimy w plastry średniej grubości. Podajemy z winogronem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.