Pieczony pudding dyniowy

Pyszny, jesienny pudding dyniowy, który konsystencją nieco przypomina sernik. Warto wypróbować go w trwającym obecnie sezonie na dynię i zaskoczyć gości jego słodko-kwaśnym smakiem. Przygotowuje się go ekspresowo - wystarczy jedynie zblendować składniki i gotowe!

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 300 g dyni (waga po obraniu i usunięciu pestek),
  • - 150 g cukru,
  • - 125 ml mleka Łaciate,
  • - 125 ml śmietanki UHT Łaciata 36%,
  • - 75 g mąki pszennej,
  • - 4 jajka,
  • - sok z ½ cytryny,
  • - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • - szczypta soli,
  • - olej do natłuszczenia formy

Do podania:

  • - syrop klonowy lub płynny miód
  • - bita śmietana

Przygotowanie

Krok 1

Dynię pokroić w drobną kostkę i ugotować na parze.



Krok 2

W pojemniku malaksera umieścić ugotowaną dynię, cukier, mleko, śmietankę, mąkę, jajka, sok z cytryny i szczyptę soli. Zblendować na gładko.



Krok 3

Piekarnik nagrzać do 200°C.



Krok 4

Naczynie żaroodporne (1 duże lub 6 mniejszych) wysmarować olejem. Wlać masę.



Krok 5

Pudding wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Serwować od razu lub po schłodzeniu kilka godzin w lodówce. Przed podaniem polać syropem klonowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.