Kurczak zapiekany z pieczarkami i serem

Danie nie jest może bardzo dietetyczne, ale od czasu do czasu warto zrobić wyjątek w codziennej diecie i skusić się na nie. Pyszny, mięciutki kurczak z pieczarkami i serem to uczta dla podniebienia!

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Kolacja

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 18%
  • 50 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie

Krok 1

Filety myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i obsmażamy na łyżce masła.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180°C. W rondelku rozpuszczamy drugą łyżkę masła, dodajemy mąkę i wlewamy śmietankę Łaciatą. Całość podgrzewamy i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Przyprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Ściągamy z ognia i dodajemy starty ser i resztę natki pietruszki.



Krok 3

Kurczaka i pieczarki umieszczamy w naczynkach do zapiekania, zalewamy powstałym sosem.



Krok 4

Pieczemy ok. ½ godziny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.