Danie nie jest może bardzo dietetyczne, ale od czasu do czasu warto zrobić wyjątek w codziennej diecie i skusić się na nie. Pyszny, mięciutki kurczak z pieczarkami i serem to uczta dla podniebienia!
Danie: Kolacja
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Filety myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Pieczarki obieramy, kroimy na plasterki i obsmażamy na łyżce masła.
Nastawiamy piekarnik na 180°C. W rondelku rozpuszczamy drugą łyżkę masła, dodajemy mąkę i wlewamy śmietankę Łaciatą. Całość podgrzewamy i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Przyprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Ściągamy z ognia i dodajemy starty ser i resztę natki pietruszki.
Kurczaka i pieczarki umieszczamy w naczynkach do zapiekania, zalewamy powstałym sosem.
Pieczemy ok. ½ godziny.
Dodaj komentarz