Pyszna letnia tarta z dodatkiem świeżych truskawek i banana. Idealny pomysł na deser w letnie popołudnie. Sprawdzi się także, kiedy planujesz przyjęcie dla znajomych.
Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Truskawki
Przygotowujemy ciasto. Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę do tarty o średnicy około 28 cm lekko smarujemy masłem.
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C. Ciasto schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy na formę. Spód nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. ryżem. Pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze 5 minut. Po upieczeniu odstawiamy.
Przygotowujemy krem. ½ szklanki mleka mieszamy z budyniem i mąką. Resztę mleka podgrzewamy z cukrem, gdy mleko zacznie się gotować dolewamy zimne mleko z budyniem i mąką. Budyń chwilę gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Kiedy budyń będzie zimny dodajemy miękkie masło cały czas miksując. Limonkę myjemy i osuszamy. Ścieramy skórkę z niej do kremu i wyciskamy również z niej sok.
Truskawki myjemy i osuszamy oraz usuwamy szypułki. Kroimy na połówki. Banana kroimy w plastry. Krem budyniowy wykładamy na upieczony spód. Następnie układamy owoce. Możemy jeszcze schłodzić tarte w lodówce przez pół godziny.
Dodaj komentarz