Kurki marynowane

Wyśmienite rozwiązanie na chwilowy nadmiar tych pysznych darów lasu. Jeśli lubisz kurki, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg kurek
  • 1 szklanka octu
  • 2 szklanki wody
  • 20 g soli
  • 4 ziela angielskie
  • 4 kulki pieprzu

Przygotowanie


Kurki myjemy dokładnie, obieramy.



Krok 2

Do marynowania wybieramy mniejsze grzyby, w przypadku większych okazów obcinamy trzonek. Kurki gotujemy przez 15 minut w osolonym wrzątku. Odsączamy i wkładamy do słoików.



Krok 3

Z wody, octu i przypraw przygotowujemy zalewę według smaku. Zagotowujemy ją i wlewamy do słoików.



Krok 4

Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.