Kurki w sosie śmietanowym z wkładką mięsną.

Danie: Obiad,

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Obiad,

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

składniki

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1/2 kg kurek
  • 4 posiekane cebule
  • ok 350 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 4 łyżki mąki
  • 2 szkl wody lub bulionu
  • sol i pieprz
  • koniecznie masło Łaciate

Przygotowanie

Krok 1
Na maśle podsmażamy cebule i oczyszczone kurki. Tak długo, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy rozdrobnione widelcem mięso i całość zalewamy bulionem/woda. Co godzinę warto skontrolować mięso, pomieszać je i jeśli woda zbyt mocno wyparuje, to ja uzupełnić. Po 1/2 godziny duszenia dodać śmietanę wymieszaną z mąką: Do śmietany wsypujemy make, odrobinę soli i całość mieszamy rózga, do uzyskania jednolitej masy.Do śmietany wsypujemy make, odrobinę soli i całość mieszamy rózga, do uzyskania jednolitej masy.Tak przygotowaną zaprawkę wlewamy do kurek, mieszamy i zagotowujemy. Jeśli tak postąpicie, to uzyskacie gładki sos bez grudek.Na koniec przyprawiamy według uznania solą i pieprzem. Danie można podać z ziemniakami lub jak u mnie z bułka weka.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.