Sernik kokosowo-jaglany

Autor:

agatab

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • tortownica o średnicy 24 cm:
  • SPÓD CIASTECZKOWY:
  • 300 g herbatników maślanych
  • 15 g wiórków koksowych
  • 80 g masła Łaciate
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 4 jajka
  • 220 g śmietanki 36% Łaciata
  • 140 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 40 g budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g płatków jaglanych błyskawicznych
  • POLEWA:
  • 50 g czekolady gorzkiej (u mnie 74%)
  • 50 g śmietanki 36% Łaciata
  • POSYPKA:
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g płatków jaglanych błyskawicznych
  • 35 g cukru
  • 20 g masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

SPÓD CIASTECZKOWY: Masło rozpuszczamy. Ciasteczka razem z wiórkami dokładnie rozkruszamy na pyłek w blenderze kielichowym. Do ciasteczek wlewamy masło i mieszamy. Gotowe wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i dokładnie ugniatamy, wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Do miski robota planetarnego dajemy twaróg, cukry, budyń, wiórki, płatki jaglane. Mieszamy chwilę aż składniki się połączą (max.na 2 poziomie). Następnie stopniowo wlewamy śmietankę oraz stopniowo po jednym jajku i również mieszamy chwilkę, tylko do połączenia składników, tak by za bardzo nie napowietrzać sernika. Gotowy sernik wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C około 60-70 minut (bez termoobiegu). Po tym czasie studzimy go przy lekko uchylonym piekarniku około 2 godziny. POLEWA: Do garnka wlewamy śmietankę, wrzucamy połamaną na kostki czekoladę, wszystko podgrzewamy na małym ogniu do momentu połączenia składników, cały czas mieszając. Gotową letnią polewą smarujemy wierzch wystudzonego sernika. POSYPKA: Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, następnie wsypujemy płatki jaglane i wiórki, mieszamy i smażymy około 5 minut, często mieszając, by nie przypalić wiórek. Gotową posypkę pozostawiamy do ostygnięcia a następnie wysypujemy ją na jeszcze nie zastygniętą polewę na serniku i rozkładamy na całości delikatnie przyklepując spodem łyżki. Gotowy sernik chłodzimy w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.