Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
SPÓD CIASTECZKOWY: Masło rozpuszczamy. Ciasteczka razem z wiórkami dokładnie rozkruszamy na pyłek w blenderze kielichowym. Do ciasteczek wlewamy masło i mieszamy. Gotowe wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i dokładnie ugniatamy, wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Do miski robota planetarnego dajemy twaróg, cukry, budyń, wiórki, płatki jaglane. Mieszamy chwilę aż składniki się połączą (max.na 2 poziomie). Następnie stopniowo wlewamy śmietankę oraz stopniowo po jednym jajku i również mieszamy chwilkę, tylko do połączenia składników, tak by za bardzo nie napowietrzać sernika. Gotowy sernik wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C około 60-70 minut (bez termoobiegu). Po tym czasie studzimy go przy lekko uchylonym piekarniku około 2 godziny. POLEWA: Do garnka wlewamy śmietankę, wrzucamy połamaną na kostki czekoladę, wszystko podgrzewamy na małym ogniu do momentu połączenia składników, cały czas mieszając. Gotową letnią polewą smarujemy wierzch wystudzonego sernika. POSYPKA: Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, następnie wsypujemy płatki jaglane i wiórki, mieszamy i smażymy około 5 minut, często mieszając, by nie przypalić wiórek. Gotową posypkę pozostawiamy do ostygnięcia a następnie wysypujemy ją na jeszcze nie zastygniętą polewę na serniku i rozkładamy na całości delikatnie przyklepując spodem łyżki. Gotowy sernik chłodzimy w lodówce.
Dodaj komentarz