Aromatyczny kremowy sos z owocami morza, przekładany płatami makaronu lasagne i mieszanką serów białych. Polecane na romantyczną kolację jak i spotkanie z przyjaciółmi.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Nastawimy piekarnik na 180 ˚C.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy drobno posiekana cebulkę, czosnek oraz owoce morza. Smażymy całość 5 minut. Pod koniec dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem. Przyprawiamy do smaku sola, pieprzem, oregano i bazylią.
W osolonej wodzie gotujemy makaron do uzyskania konsystencji al dente.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy naprzemiennie warstwami: makaron, owoce morza. Na samej górze układamy makaron, sos pomidorowy oraz plastry mozzarelli.
Pieczemy 30 minut.
Podajemy z porcją starego sera Jantar i pietruszką.
Dodaj komentarz