Lasagne morska

Aromatyczny kremowy sos z owocami morza, przekładany płatami makaronu lasagne i mieszanką serów białych. Polecane na romantyczną kolację jak i spotkanie z przyjaciółmi.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mrożonych owoców morza
  • puszka pomidorów z puszki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 30 dag sera Mozzarella Mlekpol w kostce
  • 80 g tartego Sera Jantar
  • sól i pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Nastawimy piekarnik na 180 ˚C.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy drobno posiekana cebulkę, czosnek oraz owoce morza. Smażymy całość 5 minut. Pod koniec dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem. Przyprawiamy do smaku sola, pieprzem, oregano i bazylią.



Krok 3

W osolonej wodzie gotujemy makaron do uzyskania konsystencji al dente.



Krok 4

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i układamy naprzemiennie warstwami: makaron, owoce morza. Na samej górze układamy makaron, sos pomidorowy oraz plastry mozzarelli.



Krok 5

Pieczemy 30 minut.



Wskazówki

Podajemy z porcją starego sera Jantar i pietruszką.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.