Spaghetti z cielęciną i pomidorami

Spaghetti z cielęciną i dojrzałymi pomidorami to wyśmienite danie, zwłaszcza na obiad. Delikatne mięso cielęce jest bardzo kruche i rozpływa się w ustach, a smak pomidorów powoduje, że nie można mu się oprzeć.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 g mięsa udźca cielęcego
  • 5 pomidorów
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 450 g makaronu spaghetti
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego
  • 5 liści bazylii

Przygotowanie

Krok 1

Myjemy mięso i suszymy. Następnie mielimy w maszynce do mięsa. Do mięsa dodajemy słodką paprykę. W dalszej i kolejności wlewamy oliwę z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Obieramy marchewki i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno kroimy. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.



Krok 2

Na patelni rozgrzewamy masło, po czym wrzucamy cebulę i szklimy. Dodajemy zmieloną cielęcinę i całość smażymy 8 minut.



Krok 3

Następnie dodajemy pomidory, marchewkę i czosnek. Całość dokładnie mieszamy i dusimy 20 minut. Do sosu wrzucamy bazylię. Makaron gotujemy al dente i odcedzamy.



Krok 4

Do sosu dodajemy śmietankę Łaciatą i wszystko razem mieszamy. Następnie makaron mieszamy z sosem. Możemy udekorować natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.