Wątroba cielęca z malinami

Słodkie maliny w połączeniu ze smakiem wątróbki dają niecodzienny, ciekawy efekt. Jeśli znudziła Ci się już tradycyjnie przygotowywana wątróbka lub nie trawisz jej w wersji podstawowej – koniecznie wypróbuj ten przepis. Odkryjesz jak ciekawym i smacznym daniem może być wątróbka.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki cielęcej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 marchewka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki miodu
  • 300 g malin
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka octu

Przygotowanie

Krok 1

Wątrobę dokładnie myjemy, kroimy na części i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 1 godzinę, a następnie odlewamy mleko i obtaczamy w mące. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach.



Krok 2

Wątróbkę obsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle, pod koniec smażenia dodajemy startą marchewkę i chwilę razem dusimy.



Krok 3

W rondelku karmelizujemy miód i dodajemy maliny z winem. Gotujemy ok. 5-10 minut, aż całość ładnie się połączy. Doprawiamy solą, pieprzem i ocetem.



Krok 4

Wątróbkę podajemy z sosem malinowym.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.