Słodkie maliny w połączeniu ze smakiem wątróbki dają niecodzienny, ciekawy efekt. Jeśli znudziła Ci się już tradycyjnie przygotowywana wątróbka lub nie trawisz jej w wersji podstawowej – koniecznie wypróbuj ten przepis. Odkryjesz jak ciekawym i smacznym daniem może być wątróbka.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wątrobę dokładnie myjemy, kroimy na części i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 1 godzinę, a następnie odlewamy mleko i obtaczamy w mące. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Wątróbkę obsmażamy na rozgrzanym na patelni maśle, pod koniec smażenia dodajemy startą marchewkę i chwilę razem dusimy.
W rondelku karmelizujemy miód i dodajemy maliny z winem. Gotujemy ok. 5-10 minut, aż całość ładnie się połączy. Doprawiamy solą, pieprzem i ocetem.
Wątróbkę podajemy z sosem malinowym.
Dodaj komentarz