Najlepszym pomysłem na wykorzystanie papryki jest jej upieczenie - jeśli jeszcze tego nie robiliście, macie sporo do nadrobienia. Pieczona papryka zyskuje niebywałą słodycz, łatwo też usunąć wtedy jej skórkę. Połączona z mascarpone tworzy pyszny, kremowy sos, idealny do makaronu. Jeszcze tylko odrobina startego sera i wspaniały obiad gotowy.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Piekarnik nagrzać do 220°C.
Papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry, skropić oliwą z oliwek. Na blaszkę położyć także ząbki czosnku w łupinach i papryczkę chili. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, aż skórka papryki zwęgli się.
Paprykę po wyjęciu z piekarnika włożyć do plastikowego pudełka lub torebki strunowej i zostawić na około 10 minut. Po tym czasie zdjąć skórkę.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Pozostawić ½ szklanki wody z gotowania makaronu.
W pojemniku blendera umieścić paprykę, wyciśnięty z łupin czosnek, papryczkę chili (można usunąć wcześniej pestki), mascarpone i wodę z gotowania makaronu. Zblendować na gładki sos. Doprawić wędzona papryką, solą i pieprzem.
Makaron przełożyć na patelnię, zalać sosem i chwilę podgrzewać. Następnie przełożyć na talerze, posypać tartym serem i serwować.
Dodaj komentarz