Burak staje się coraz bardziej docenianym przez nas warzywem. W połączeniu z orzechami włoskimi, które wpływają na prawidłową pracę naszego mózgu otrzymujemy sałatkę doskonałą, zarówno pod względem smaku jak i wyglądu.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Orzechy
Fit
Pierwszym krokiem jest przygotowanie buraków. Buraki dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości. Jeżeli nie posiadamy wystarczającej ilości czasu, aby ugotować buraki śmiało możemy skorzystać z gotowych buraków w zalewie. Ugotowane już buraki, przed krojeniem należy obrać. Te z zalewy wyciągamy ze słoika i odsączamy z nadmiaru płynu. Buraki kroimy na cienkie paski lub średniej wielkości kostkę.
Na talerz wykładamy rukolę i układamy na niej równomiernie przygotowane uprzednio buraki.
Ser kozi wyjmujemy z opakowania i rozdrabniamy w dłoniach na drobne kawałki. Posypujemy nim sałatkę.
Orzechy włoskie dzielimy na mniejsze kawałki i również posypujemy nim talerz z sałatką.
Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
Dodaj komentarz