Lekka sałatka z burakiem, serem kozim i orzechami włoskimi

Burak staje się coraz bardziej docenianym przez nas warzywem. W połączeniu z orzechami włoskimi, które wpływają na prawidłową pracę naszego mózgu otrzymujemy sałatkę doskonałą, zarówno pod względem smaku jak i wyglądu.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Orzechy

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 4 gotowane buraki lub buraki w zalewie
  • - 100 g sera koziego
  • - garść orzechów włoskich
  • - 1 opakowanie rukoli lub innej ulubionej sałaty
  • - 4 łyżki soku z cytryny
  • - sól
  • - pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Pierwszym krokiem jest przygotowanie buraków. Buraki dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości. Jeżeli nie posiadamy wystarczającej ilości czasu, aby ugotować buraki śmiało możemy skorzystać z gotowych buraków w zalewie. Ugotowane już buraki, przed krojeniem należy obrać. Te z zalewy wyciągamy ze słoika i odsączamy z nadmiaru płynu. Buraki kroimy na cienkie paski lub średniej wielkości kostkę.



Krok 2

Na talerz wykładamy rukolę i układamy na niej równomiernie przygotowane uprzednio buraki.



Krok 3

Ser kozi wyjmujemy z opakowania i rozdrabniamy w dłoniach na drobne kawałki. Posypujemy nim sałatkę.



Krok 4

Orzechy włoskie dzielimy na mniejsze kawałki i również posypujemy nim talerz z sałatką.



Krok 5

Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.