Lekkie ciasto z kruszonką

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Danie: Deser

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 60 g masła Łaciate
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 2 jajka L
  • 150 ml maślanki Mrągowskiej Mlekpol
  • 150 g serka homogenizowanego Rolmlecz waniliowy
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli alpejskiej
  • 230 g mąki uniwersalnej
  • 1 słoik żurawiny
  • 50 g płatków migdałowych

Kruszonka:

  • 130 g mąki pszennej
  • 20 g mąki migdałowej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj kruszonkę: do miski włóż masło, wsyp cukier i mąkę migdałową. Ugnieć palcami. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną. Ugniataj palcami, aż do powstania kruszonki.



Krok 2 

Do dużej miski włóż miękkie masło, cukier i cukier z wanilią. Następnie wbij jajka i połącz składanki za pomocą miksera. Wlej maślankę i miksuj do połączenia się składników. Ciągle ubijaj i powoli dosypuj mąkę. Dodaj serek waniliowy oraz proszek do pieczenia, szczyptę soli alpejskiej i wymieszaj mikserem. Masę przelej do formy i na wierzchu posyp ją kruszonką. Włóż do piekarnika, funkcja pieczenia termoobieg, temperatura 180°C, czas pieczenia 40-50 minut.



Krok 3

Na suchej patelni upraż płatki migdałów. Gotowe ciasto udekoruj płatkami migdałów i podawaj z żurawiną. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.