Przygotuj kruszonkę: do miski włóż masło, wsyp cukier i mąkę migdałową. Ugnieć palcami. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną. Ugniataj palcami, aż do powstania kruszonki.
Do dużej miski włóż miękkie masło, cukier i cukier z wanilią. Następnie wbij jajka i połącz składanki za pomocą miksera. Wlej maślankę i miksuj do połączenia się składników. Ciągle ubijaj i powoli dosypuj mąkę. Dodaj serek waniliowy oraz proszek do pieczenia, szczyptę soli alpejskiej i wymieszaj mikserem. Masę przelej do formy i na wierzchu posyp ją kruszonką. Włóż do piekarnika, funkcja pieczenia termoobieg, temperatura 180°C, czas pieczenia 40-50 minut.
Na suchej patelni upraż płatki migdałów. Gotowe ciasto udekoruj płatkami migdałów i podawaj z żurawiną. Smacznego!
Dodaj komentarz