Pierożki z waniliowym serem i brzoskwiniami

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 szkl. kefiru
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 0,5 szkl. gorącej wody
  • Sól do smaku

Nadzienie:

  • 25 dag białego sera
  • 1 łyżka cukru z ziarenkami wanilii
  • 1 szt. brzoskwini z puszki
  • Cukier

Dodatkowo:

  • Masło klarowane
  • Cukier
  • Cynamon opcjonalnie

Przygotowanie

Ciasto:

Do miski przesiać obie mąki, dodać jajko, kefir i wodę z masłem.






Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny.





Nadzienie:

Do miski włożyć biały ser, rozgnieść widelcem, dodać cukier z wanilią i posiekane brzoskwinie, wymieszać ( w razie potrzeby dosłodzić).






Ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty.






Na każdy kwadracik ciasta ułożyć porcje sera z brzoskwiniami.






Złożyć po przekątnej i dokładnie zlepić.






Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane rumianym masłem i oprószone cukrem.





Wskazówki

Pierożki przed podaniem można oprószyć mielonym cynamonem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.