Lemoniada rabarbarowa

Nic nie pasuje lepiej do orzeźwiającej lemoniady, niż kwaskowaty rabarbar.

Wykorzystaj krótki sezon na to warzywo i spróbuj przygotować ten pyszny napój, który z pewnością przyjemnie Cię ochłodzi w gorące dni.

Danie: Napoje

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Napoje

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 l wody
  • 500 g rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • sok z ½ cytryny

Dodatkowo:

  • plasterki limonki
  • kostki lodu
  • listki świeżej mięty

Przygotowanie

Krok 1

Rabarbar oczyść, ale nie obieraj. Pokrój na mniejsze kawałki.



Krok 2

Do garnka dodaj rabarbar, cukier, sok z cytryny i 500 ml wody. Gotuj ok. 10 minut do momentu, aż rabarbar zmięknie. Odstaw do ostudzenia.



Krok 3

Ostudzony syrop rabarbarowy przecedź przez sitko. Dodaj do niego 500 ml wody i dokładnie wymieszaj.



Krok 5

Lemoniadę serwuj w szklankach z lodem. Ozdób listkami świeżej mięty i plasterkami limonki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.