Lemoniada rabarbarowa

Nic nie pasuje lepiej do orzeźwiającej lemoniady niż kwaskowaty rabarbar. Warto wykorzystać krótki sezon na to warzywo i spróbować przygotować ten pyszny napój, który z pewnością przyjemnie ochłodzi w gorące, letnie dni.

Danie: Napoje

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Napoje

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 l wody
  • 500 g rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • sok z ½ cytryny

Dodatkowo:

  • plasterki limonki
  • kostki lodu
  • listki świeżej mięty

Przygotowanie

Krok 1

Rabarbar oczyścić, ale nie obierać. Pokroić na mniejsze kawałki.



Krok 2

W garnku umieścić rabarbar, cukier, sok z cytryny i 500 ml wody. Gotować 10 minut do momentu, aż rabarbar zmięknie. Odstawić do ostudzenia.



Krok 3

Gdy syrop rabarbarowy już ostygnie, przecedzić go przy użyciu sitka.



Krok 4

Dodać 500 ml wody, wymieszać.



Krok 5

Serwować w szklankach z lodem, listkami świeżej mięty i plasterkami limonki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.