Wołowina z gęstym, esencjonalnym sosem grzybowym to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad.
Osób: 3-4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Mięso pokroić na grube plastry, następnie delikatnie je doprawić i posmarować musztardą. W ten sposób przygotowane mięso odstawiamy do lodówki, żeby się przegryzło. Kiedy mięso się marynuje, zalewamy suszone grzyby wrzątkiem (tylko tyle aby były w całości przykryte).
Na patelni rozgrzewamy oliwę i kładziemy na nią mięso. Plastry rumienimy z obu stron po 3, góra 4 minuty i dorzucamy do nich posiekaną cebulkę. Razem z cebulą (nie szklimy jej!) dolewamy wino i odrobinę wody z grzybów. Przykrywamy całość i pozwalamy się podusić przez niecałą godzinę.
Jeżeli chcemy rozrzedzić nasz sos, teraz możemy dodać pozostałą wodę razem z grzybami. Całość dusimy przez kolejne 10-15 minut i dodajemy jogurt oraz śmietankę Łaciatą.
Najlepiej podawać z ziemniakami lub frytkami. W momencie duszenia można dodać odrobinę sosu sojowego.
Dodaj komentarz