Ligawa z grzybami

4.00
Oceń przepis:
Czas

Powyżej 1h

Poziom trudności

Średnie

Porcje

3-4

Alergeny pokarmowe:

Białko mleka krowiego

Składniki

Składniki:

- 1 kg ligawy (mięsień utrzymujący kręgosłup w części krzyżowej)

- 200 g suszonych grzybów leśnych

- 1 biała cebula

- 1 czerwona cebula

- 1 szklanka czerwonego, aromatycznego wina

- 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 18%

- pół szklanki gęstego jogurtu

- pęczek posiekanej natki pietruszki

- 1 łyżka musztardy rosyjskiej

- 1 łyżka oliwy

- pieprz

- gruboziarnista sól

- ostra papryka do smaku

Przygotowanie

Krok 1
  • Mięso pokroić na grube plastry, następnie delikatnie je doprawić i posmarować musztardą. W ten sposób przygotowane mięso odstawiamy do lodówki, żeby się przegryzło. Kiedy mięso się marynuje, zalewamy suszone grzyby wrzątkiem (tylko tyle aby były w całości przykryte).
Krok 2
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i kładziemy na nią mięso. Plastry rumienimy z obu stron po 3, góra 4 minuty i dorzucamy do nich posiekaną cebulkę. Razem z cebulą (nie szklimy jej!) dolewamy wino i odrobinę wody z grzybów. Przykrywamy całość i pozwalamy się podusić przez niecałą godzinę.
Krok 3
  • Jeżeli chcemy rozrzedzić nasz sos, teraz możemy dodać pozostałą wodę razem z grzybami. Całość dusimy przez kolejne 10-15 minut i dodajemy jogurt oraz śmietankę Łaciatą.

Wskazówki

  • Najlepiej podawać z ziemniakami lub frytkami. W momencie duszenia można dodać odrobinę sosu sojowego.

Komentarze

Opublikowane komentarze: 0