Ligawa z grzybami

Wołowina z gęstym, esencjonalnym sosem grzybowym to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad.

Osób: 3-4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 3-4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego,

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg ligawy (mięsień utrzymujący kręgosłup w części krzyżowej)
  • - 200 g suszonych grzybów leśnych
  • - 1 biała cebula
  • - 1 czerwona cebula
  • - 1 szklanka czerwonego, aromatycznego wina
  • - 1 szklanka Śmietanki Łaciatej 18%
  • - pół szklanki gęstego jogurtu
  • - pęczek posiekanej natki pietruszki
  • - 1 łyżka musztardy rosyjskiej
  • - 1 łyżka oliwy
  • - pieprz
  • - gruboziarnista sól
  • - ostra papryka do smaku

Przygotowanie

Krok 1
Mięso pokroić na grube plastry, następnie delikatnie je doprawić i posmarować musztardą. W ten sposób przygotowane mięso odstawiamy do lodówki, żeby się przegryzło. Kiedy mięso się marynuje, zalewamy suszone grzyby wrzątkiem (tylko tyle aby były w całości przykryte).

Krok 2
Na patelni rozgrzewamy oliwę i kładziemy na nią mięso. Plastry rumienimy z obu stron po 3, góra 4 minuty i dorzucamy do nich posiekaną cebulkę. Razem z cebulą (nie szklimy jej!) dolewamy wino i odrobinę wody z grzybów. Przykrywamy całość i pozwalamy się podusić przez niecałą godzinę.

Krok 3
Jeżeli chcemy rozrzedzić nasz sos, teraz możemy dodać pozostałą wodę razem z grzybami. Całość dusimy przez kolejne 10-15 minut i dodajemy jogurt oraz śmietankę Łaciatą.

Wskazówki

Najlepiej podawać z ziemniakami lub frytkami. W momencie duszenia można dodać odrobinę sosu sojowego.

Komentarze

0 opublikowane komentarze

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.