Lody dyniowe

Przepis, który pozwoli na słodki deser w stylu Halloween. Jeśli lubisz dynię, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • − 400 g śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • − 400 g mleka skondensowanego słodzonego
  • − 200 g puree z dyni Hokkaido
  • − ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • − 1 łyżka pestek dyni (do dekoracji)

Przygotowanie

Krok 1

Puree z dyni, cynamon i mleko skondensowane wlewamy do miski i ubijamy na gęstą masę.



Krok 2

Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno, dodajemy do masy dyniowej delikatnie mieszając – najlepiej drewnianą łyżką.



Krok 3

Gotową masę przekładamy do pojemnika i umieszczamy w zamrażalniku na kilka godzin.



Krok 4

Przed podaniem lody posypujemy pestkami dyni.



Wskazówki

Do lodów można też dodać kawałki czekolady deserowej.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.