Zupa pomidorowo-truskawkowa

Nietypowe, a jednak – jak się okazuje – trafione w dziesiątkę połączenie pomidorów i… truskawek. Najlepiej smakuje na zimno, dlatego idealnie sprawdzi się w upalne, letnie dni.

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Truskawki

Wegetariańskie

Fit

Danie: Zupy

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Truskawki

Wegetariańskie

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 500 g truskawek
  • - 500 g pomidorów
  • - garść bazylii
  • - sok z 1 cytryny
  • - 1 łyżka miodu
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Pomidory obieramy ze skórek i kroimy na ćwiartki.



Krok 2

Truskawki i pomidory przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy sok z cytryny, miód, bazylię, sól i pierz. Blendujemy.



Krok 3

Podajemy na zimno.



Wskazówki

Aby łatwo obrać pomidory ze skórki, należy je wcześniej zalać wrzątkiem i odstawić na kilkanaście minut.

Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Danuta Piecyk

Opublikowany: 2018-05-07 09:35:00

Zupa truskawkowa to moja ulubiona.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.