Lody jagodowo czekoladowo miętowe

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • 300 g jagód
  • 250 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 125 ml śmietany 18 %
  • 50 g czekolady białej
  • 7 gałązek mięty

Przygotowanie

Krok 1

Do garnka wlewam śmietanę 18 % i 125 ml śmietany kremówki. Miętę myję, osuszam i przekładam do śmietany. Zagotowuję na wolnym ogniu i odstawiam na godzinę. Mięta w tym czasie wydobędzie aromat.



Krok 2

Przekładam miętę na sitko, odciskam mocno i wyrzucam. Śmietanę zagotowuję ponownie, odstawiam i dodaję połamaną czekoladę, odstawiam na chwilę aż się rozpuści i mieszam.



Krok 3

Jagody miksuję blenderem, dodaję do zimnej śmietany czekoladowej. Pozostałą kremówkę miksuję blenderem i dolewam jagodową masę. Przelewam do pojemnika, wstawiam do zamrażalnika.



Krok 4

Po trzech godzinach miksuję żeby nie wytworzyły się kryształki i robię tak jeszcze ze trzy razy co jakiś czas. Przed podaniem wyjmuje lody z zamrażalnika 30 minut wcześniej.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.