Do garnka wlewam śmietanę 18 % i 125 ml śmietany kremówki. Miętę myję, osuszam i przekładam do śmietany. Zagotowuję na wolnym ogniu i odstawiam na godzinę. Mięta w tym czasie wydobędzie aromat.
Przekładam miętę na sitko, odciskam mocno i wyrzucam. Śmietanę zagotowuję ponownie, odstawiam i dodaję połamaną czekoladę, odstawiam na chwilę aż się rozpuści i mieszam.
Jagody miksuję blenderem, dodaję do zimnej śmietany czekoladowej. Pozostałą kremówkę miksuję blenderem i dolewam jagodową masę. Przelewam do pojemnika, wstawiam do zamrażalnika.
Po trzech godzinach miksuję żeby nie wytworzyły się kryształki i robię tak jeszcze ze trzy razy co jakiś czas. Przed podaniem wyjmuje lody z zamrażalnika 30 minut wcześniej.
Dodaj komentarz