Lody kokosowe

Lody o intensywnie kokosowym smaku to idealny powrót do letniego czasu.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • − 400 g Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • − 400 g mleka kokosowego
  • − 1 szklanka cukru
  • − 100 g wiórków kokosowych
  • − 2 łyżki likieru kokosowego lub ekstraktu z wanilii
  • − Miseczki z kokosa (do dekoracji)
  • − 100 g owoców sezonowych (maliny, borówki, truskawki) do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Mleko oraz pozostałe składniki (bez likieru kokosowego) - podgrzać w garnku do rozpuszczenia się cukru. Należy uważać, aby nie zagotować masy. Gotową masę zdjąć z palnika, dolać likier kokosowy i pozostawić do schłodzenia.



Krok 2

Schłodzoną masę ubijamy ze śmietanką Łaciatą przez 30 sekund do uzyskania jednolitej masy.



Krok 3

Gotową masę przekładamy do pojemnika, umieszczamy w zamrażalniku do schłodzenia na kilka godzin.



Wskazówki

Lody możemy podać w miseczkach z kokosa z dodatkiem sezonowych owoców.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.