Prosty przepis na niebanalne lody. Jeśli lubisz oryginalne smaki lodów, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Mieszamy ze sobą cukier puder, sok wyciśnięty z dwóch limonek oraz skórkę starą z limonki.
W misce ubijamy na sztywno śmietankę Łaciatą wraz ze szczyptą soli. Połowę ubitej śmietanki Łaciatej łączymy z masą cukrowo-limonkową.
Po wymieszaniu pierwszej porcji śmietanki Łaciatej dokładamy do naczynia drugą porcję.
Gotową masę przekładamy do pojemnika, umieszczamy w zamrażalniku na kilka godzin. Przed podaniem możemy udekorować lody plasterkami limonki i listkami mięty albo melisy.
Aby śmietanka się ubiła, musi być mocno schłodzona.
Dodaj komentarz