Lody limonkowe

Prosty przepis na niebanalne lody. Jeśli lubisz oryginalne smaki lodów, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - dwie limonki
  • - 1 szklanka cukru pudru
  • - 400 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • - plasterki limonki do dekoracji (opcjonalnie)
  • - listki mięty/melisy do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Mieszamy ze sobą cukier puder, sok wyciśnięty z dwóch limonek oraz skórkę starą z limonki.



Krok 2

W misce ubijamy na sztywno śmietankę Łaciatą wraz ze szczyptą soli. Połowę ubitej śmietanki Łaciatej łączymy z masą cukrowo-limonkową.



Krok 3

Po wymieszaniu pierwszej porcji śmietanki Łaciatej dokładamy do naczynia drugą porcję.



Krok 4



Gotową masę przekładamy do pojemnika, umieszczamy w zamrażalniku na kilka godzin. Przed podaniem możemy udekorować lody plasterkami limonki i listkami mięty albo melisy.



Wskazówki

Aby śmietanka się ubiła, musi być mocno schłodzona.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.