Makaronowa zapiekanka z jabłkami i serem

Autor:

Śnieżynka

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Ser biały zmiksować z 1 łyżką cukru, cukrem z wanilią i śmietaną. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z pozostałym cukrem i cynamonem. ( 1 jabłko obrać i pokroić na cząstki). Naczynie żaroodporne posmarować łyżką masła i oprószyć bułką tartą. Makaron podzielić na 3 części i warstwami układać w naczyniu przekładając jabłkami i serem. Na wierzchu ułożyć pokrojone jabłko i wiórki z pozostałego masła, oprószyć cynamonem. Naczynia z makaronem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 20 dag makaronu nitki
  • 1/2 kg jabłek
  • 20 dag sera twarogowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 30%
  • Sól
  • Bułka tarta

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.



Krok 2

Ser biały zmiksować z 1 łyżką cukru, cukrem z wanilią i śmietaną.



Krok 3

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z pozostałym cukrem i cynamonem (1 jabłko obrać i pokroić na cząstki).



Krok 4

Naczynie żaroodporne posmarować łyżką masła i oprószyć bułką tartą.



Krok 5

Makaron podzielić na 3 części i warstwami układać w naczyniu przekładając jabłkami i serem.



Krok 6

Na wierzchu ułożyć pokrojone jabłko i wiórki z pozostałego masła, oprószyć cynamonem. Naczynia z makaronem włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 20-25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.