Danie: Podwieczorek
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Białka ze szczyptą soli ubić dodając po łyżce cukru. Nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Piec 15 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Jajka ubić tak samo jak na biszkopt jasny. Delikatnie wymieszać z mąką,cukrem, bułką tartą, proszkiem do pieczenia, makiem i wiórkami kokosowymi. Przelać na blaszkę o takiej samej wielkości jak biszkopt jasny i upiec w nagrzanym piekarniku.
Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze do białości, zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Masło z margaryną ucierać dodając stopniowo po łyżce masy jajecznej i adwokata.
Masło z wodą, cukrem i kakao włożyć do garnka, podgrzać, dodać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i aromatem.
Upieczone, zimne biszkopty skropić ponczem. Jasny biszkopt posmarować połową kremu, przykryć biszkoptem makowym, wyłożyć pozostały krem, ułożyć biszkopty i oblać polewą czekoladową, schłodzić w lodówce.
Dodaj komentarz