Ciasto z kremem i biszkoptami

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Podwieczorek

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Biszkopt jasny:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Szczypta soli

Biszkopt makowy:

  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki maku
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Krem:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 15 dag masła Łaciate
  • 10 dag margaryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 6-7 łyżek adwokata

Dodatkowo:

  • 2 paczki okrągłych biszkoptów
  • 1 czekolada gorzka
  • 5 dag masła Łaciate
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 5 dag cukru
  • Sok z cytryny do smaku
  • Aromat do smaku

Poncz:

  • 100 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie

Biszkopt jasny

Białka ze szczyptą soli ubić dodając po łyżce cukru. Nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.






Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Piec 15 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.





Biszkopt makowo-kokosowy

Jajka ubić tak samo jak na biszkopt jasny. Delikatnie wymieszać z mąką,cukrem, bułką tartą, proszkiem do pieczenia, makiem i wiórkami kokosowymi. Przelać na blaszkę o takiej samej wielkości jak biszkopt jasny i upiec w nagrzanym piekarniku.





Krem

Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze do białości, zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Masło z margaryną ucierać dodając stopniowo po łyżce masy jajecznej i adwokata.





Polewa

Masło z wodą, cukrem i kakao włożyć do garnka, podgrzać, dodać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i aromatem.






Upieczone, zimne biszkopty skropić ponczem. Jasny biszkopt posmarować połową kremu, przykryć biszkoptem makowym, wyłożyć pozostały krem, ułożyć biszkopty i oblać polewą czekoladową, schłodzić w lodówce.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.