Pyszna owocowa tarta z mango i marakują zachwyci Twoich gości. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna. Jeśli lubisz egzotyczne owoce, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier oraz sól. Następnie dodajemy pokrojone masło oraz jajko. Ciasto zagniatamy i owijamy je folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Spód nakłuwamy widelcem i przykrywamy folią aluminiową obciążoną grochem. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, ale nie wyłączamy piekarnika.
Mango miksujemy z sokiem z limonki. Miąższ z marakui przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Dodajemy miąższ marakui do mango i całość miksujemy. Dodajemy jajka, mleko skondensowane oraz sól, znów miksujemy. Masę wykładamy na podpieczony spód tarty i wkładamy do piekarnika na 25-30 minut.
Gdy tarta będzie upieczona, wyjmujemy i ją studzimy. Następnie chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem ubijamy na sztywno śmietankę Łaciatą. Dekorujemy nią tarte za pomocą rękawa cukierniczego. Podajemy.
Dodaj komentarz