Lody „Mrożona herbata-serniczek”

Połączenie orzeźwiającej mrożonej herbaty ze smakiem serniczka.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 ml śmietanki UHT Łaciata 30%
  • 175 ml mleka Mazurski Smak 3,2%
  • 200 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 125 g twarogu sernikowego Mlekpol
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250 ml mrożonej herbaty cytrynowej
  • 4 ciasteczka zbożowe
  • sok z ½ cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj masę sernikową. W misce utrzyj cukier puder, twaróg, jajka oraz wanilię. W rondelku podgrzej mleko. Gdy mleko będzie już gorące, dolej je do utartej masy, cały czas miksując. Całość ponownie przelej do rondla i podgrzej w celu uzyskania kremu.



Krok 2

Foremki na lody wypełnij w 1/3 mrożoną herbatą, następnie włóż do zamrażalnika na około 30 minut. Gęstą masę pozostaw do przestygnięcia. Ubij na sztywno śmietankę z dodatkiem soku z cytryny. Połącz masę z ubitą śmietanką.



Krok 3

Do foremek wypełnionych mrożoną herbatą dołóż 1/3 powstałej masy sernikowej. Dosyp pokruszone ciasteczka.



Krok 4

Lody pozostaw do schłodzenia w zamrażalniku przez kilka godzin. Przed spożyciem wyjmij z foremek. Smacznego!



Wskazówki

Mrożoną herbatę możesz zastąpić dowolnym napojem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.