Lody „Mrożona herbata-serniczek”

Połączenie orzeźwiającej mrożonej herbaty ze smakiem serniczka.

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • − 250 Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej)
  • − 175 ml mleka
  • − 200 g cukru pudru
  • − 1 jajko
  • − 125 g twarogu sernikowego
  • − ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • − sok z ½ cytryny
  • − 250 ml mrożonej herbaty cytrynowej
  • − 4 ciasteczka orkiszowe

Przygotowanie

Krok 1

W misce ucieramy cukier puder, twaróg, jajka oraz wanilię. W rondelku podgrzewamy mleko. Gdy mleko jest już gorące, dolewamy je do utartej masy, cały czas miksując. Całość ponownie przelewamy do rondla i podgrzewamy w celu uzyskania kremu.



Krok 2

Foremki na lody wypełniamy w 1/3 mrożoną herbatą, następnie mrozimy przez około 30 minut. Gęstą masę pozostawiamy do przestygnięcia. Ubijamy na sztywno śmietankę Łaciatą z dodatkiem soku z cytryny. Łączymy masę z ubitą śmietanką Łaciatą.



Krok 3

Do foremek wypełnionych mrożoną herbatą dokładamy 1/3 powstałej masy sernikowej, dosypujemy pokruszone ciasteczka owsiane.



Krok 4

Lody pozostawiamy do schłodzenia przez kilka godzin. Przed spożyciem wyjmujemy z foremek.



Wskazówki

Mrożoną herbatę można zastąpić dowolnym napojem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.