Lody z bezą

Autor:

Aneta Gwiner

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Skadniki

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej 30%
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 5 małych bez szwajcarskich
  • 1/2 szklanka orzechów włoskich

Przygotowanie

Krok 1

Mleko i śmietankę podgrzewamy z ekstraktem wanilii, cukrem i solą, aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie przykrywamy i czekamy aż ostygnie.





Krok 2

Schłodzoną masę przelewamy do pojemnika w którym chcemy zrobić lody na ok 8 godzin. Przez pierwsze 3 godziny co 30 minut miksujemy lody. Po 3 godzinach dodajemy pokruszone bezy oraz posiekane orzechy i mieszamy. Zamrażamy. Potem co godzinę mieszamy nasze lody aby nie wytworzyły się kryształki lodu. Wyjmujemy z zamrażalki na ok. 5 minut przed podaniem.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Danuta Piecyk

Opublikowany: 2018-04-06 13:35:00

Na upały tylko zimne lody.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.