Wuzetka

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki na Ciasto Ekstremalnie Czekoladowe

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 110-120 g prawdziwego kakao
  • 300 ml wrzącej wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g masła Łaciate
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado
  • 3 duże jajka
  • 1 i 1/3 szklanki mleka Łaciate

Składniki na Poncz Czekoladowy do nasączenia

  • 1 szklanka mleka Łaciate 2%
  • 3/4 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 łyżka kakao

Składniki na Śmietankowy Krem:

  • 1 l śmietanki 36% Łaciata
  • 6-7 łyżek cukru

Składniki na Czekoladową Polewę

  • 1/2 szklanki mleka 2% Łaciate
  • 150 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 tabliczki mlecznej czekolady

Przygotowanie

Wykonanie Ciasta Ekstremalnie Czekoladowego

Prostokątną formę (najlepiej z odpinanymi brzegami) wyłożyć papierem do pieczenia – tylko dno. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Odłożyć. Do miski połamać czekoladę, wsypać kakao i zalać wrzącą wodą. Wymieszać, do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej konsystencji. Przestudzić. W misie miksera umieścić cukry i roztopione masło. Zmiksować. Następnie dodawać jajka – jedno po drugim i ubijać do uzyskania kremowej, puszystej konsystencji (około 5-7 min). Po tym czasie na przemian wlewać mleko z przestudzoną czekoladą – po każdym dodaniu zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i krótko połączyć – ostrożnie mikserem lub delikatnie szpatułką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć masę do formy i wstawić do piekarnika na 40-45 min, temperatura 175*. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie przekroić ciasto w poprzek na pół. Dół pozostawić w formie z dopiętymi brzegami.



Wykonanie Ponczu

Połamaną czekoladę zalać gorącym mlekiem i dodać kakao. Dobrze wymieszać i wstawić do mikrofali - doprowadzić tylko do zawrzenia. Wyjąć, wymieszać i lekko przestudzić. Spód ciasta (w formie) nasączyć czekoladowym ponczem (nie powinien być za rzadki, ani zbyt gęsty - część powinna wsiąknąć w ciasto, a reszta zgęstnieje tworząc polewę pomiędzy kremem.



Wykonanie Kremu Śmietankowego

Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Większość kremu przełożyć na nasączony spód ciasta, przykryć drugim - także nasączonym - płatem. Lekko docisnąć, aby ciasto było równe (resztę kremu zostawić do ozdobienia wierzchu wuzetki).





Wykonanie Polewy i Wykończenie Wuzetki

W rondelku doprowadzić do wrzenia mleko i śmietankę. Dodać kakao, cukier i czekoladę - energicznie wymieszać i gotować do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Posmarować wierzch ciasta polewą i odstawić ciasto w chłodne miejsce na 30 min. Kiedy polewa będzie zimna ozdobić wuzetkę przy pomocy rękawa cukierniczego pozostałą bitą śmietaną. Dobrze schłodzić :)





Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

bietka

Opublikowany: 2019-01-09 19:41:00

Bardzo lubię to ciasto :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.