Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Prostokątną formę (najlepiej z odpinanymi brzegami) wyłożyć papierem do pieczenia – tylko dno. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Odłożyć. Do miski połamać czekoladę, wsypać kakao i zalać wrzącą wodą. Wymieszać, do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej konsystencji. Przestudzić. W misie miksera umieścić cukry i roztopione masło. Zmiksować. Następnie dodawać jajka – jedno po drugim i ubijać do uzyskania kremowej, puszystej konsystencji (około 5-7 min). Po tym czasie na przemian wlewać mleko z przestudzoną czekoladą – po każdym dodaniu zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i krótko połączyć – ostrożnie mikserem lub delikatnie szpatułką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć masę do formy i wstawić do piekarnika na 40-45 min, temperatura 175*. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie przekroić ciasto w poprzek na pół. Dół pozostawić w formie z dopiętymi brzegami.
Połamaną czekoladę zalać gorącym mlekiem i dodać kakao. Dobrze wymieszać i wstawić do mikrofali - doprowadzić tylko do zawrzenia. Wyjąć, wymieszać i lekko przestudzić. Spód ciasta (w formie) nasączyć czekoladowym ponczem (nie powinien być za rzadki, ani zbyt gęsty - część powinna wsiąknąć w ciasto, a reszta zgęstnieje tworząc polewę pomiędzy kremem.
Śmietankę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Większość kremu przełożyć na nasączony spód ciasta, przykryć drugim - także nasączonym - płatem. Lekko docisnąć, aby ciasto było równe (resztę kremu zostawić do ozdobienia wierzchu wuzetki).
W rondelku doprowadzić do wrzenia mleko i śmietankę. Dodać kakao, cukier i czekoladę - energicznie wymieszać i gotować do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Posmarować wierzch ciasta polewą i odstawić ciasto w chłodne miejsce na 30 min. Kiedy polewa będzie zimna ozdobić wuzetkę przy pomocy rękawa cukierniczego pozostałą bitą śmietaną. Dobrze schłodzić :)
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
bietka
Opublikowany: 2019-01-09 19:41:00
Bardzo lubię to ciasto :)
Odpowiedz