Mini serniczki do koszyczka

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g herbatników
  • 50 g masła Łaciate
  • 500 g twarogu sernikowego Mlekpol 18%
  • 50 ml śmietanki UHT Łaciata 36%
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 100 g białego cukru
  • 2 średnie jajka
  • kolorowe jajeczka czekoladowe

Przygotowanie

Krok 1

Herbatniki pokrusz lub zmiel drobno i przełóż do miski. Masło rozpuść, przestudź i zagnieć z herbatnikami.
Przełóż ciasto do formy na muffinki i ugnieć za pomocą łyżeczki, aby wyrównać powierzchnię.



Krok 2

Do miski przełóż twaróg sernikowy, dodaj budyń, cukier i wbij 2 jajka. Zmiksuj wszystko krótko, tylko do połączenia składników.



Krok 3

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno mikserem, a następnie wymieszaj (już bez miksowania) z masą serową.
Tak wymieszaną masę serową przełóż na przygotowane wcześniej spody z herbatników. Wyrównaj z wierzchu.



Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 165 °C (bez termoobiegu). Na najniższą półkę wstaw naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą. Dzięki unoszonej się podczas pieczenia parze wodnej serniczki nie opadną i będą bardziej wilgotne.



Krok 5

Serniczki wstaw na środkową półkę i piecz przez 30 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i nie wyjmuj serniczków dopiero wtedy, kiedy piekarnik ostygnie. Zimne serniczki wyjmij z formy i wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj je kolorowymi jajeczkami. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.