Herbatniki pokrusz lub zmiel drobno i przełóż do miski. Masło rozpuść, przestudź i zagnieć z herbatnikami.
Przełóż ciasto do formy na muffinki i ugnieć za pomocą łyżeczki, aby wyrównać powierzchnię.
Do miski przełóż twaróg sernikowy, dodaj budyń, cukier i wbij 2 jajka. Zmiksuj wszystko krótko, tylko do połączenia składników.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno mikserem, a następnie wymieszaj (już bez miksowania) z masą serową.
Tak wymieszaną masę serową przełóż na przygotowane wcześniej spody z herbatników. Wyrównaj z wierzchu.
Rozgrzej piekarnik do 165 °C (bez termoobiegu). Na najniższą półkę wstaw naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą. Dzięki unoszonej się podczas pieczenia parze wodnej serniczki nie opadną i będą bardziej wilgotne.
Serniczki wstaw na środkową półkę i piecz przez 30 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i nie wyjmuj serniczków dopiero wtedy, kiedy piekarnik ostygnie. Zimne serniczki wyjmij z formy i wstaw do lodówki. Przed podaniem udekoruj je kolorowymi jajeczkami. Smacznego!
Dodaj komentarz