Łopatka wieprzowa w marchewce

Mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso w aromatycznym, delikatnym sosie marchewkowo-pietruszkowym. Idealne danie dla dzieci i osób na diecie. Smaczne i pożywne.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg łopatki wieprzowej
  • 5 marchewek
  • 1 natka pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie

Krok 1

Łopatkę myjemy, dokładnie osuszamy, a następnie kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, curry, pieprzem i podsmażamy lekko na oliwie.



Krok 2

Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno kroimy. Dodajemy do mięsa i dusimy. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach na tarce. Natkę pietruszki drobno siekamy. Marchewkę i natkę pietruszki dodajemy do mięsa. Dusimy ok. 5 minut.



Krok 3

Dodajemy bulion i dusimy pod przykryciem jeszcze przez ok. 20 minut, mieszając.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.