Schab w sosie pieczarkowym

Schab duszony w sosie pieczarkowym to świetna propozycja na obiad. Jeśli preferujemy bardziej kremowe sosy, pod koniec gotowania można zabielić go śmietanką kremówką. Taki schab świetnie współgra z ziemniakami czy też kopytkami. Jeszcze tylko surówka i pyszny obiad gotowy!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 8 plastrów schabu,
  • - 300 g pieczarek,
  • - 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • - 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • - 2 liście laurowe,
  • - 2 ząbki czosnku,
  • - 1 cebula,
  • - 2 łyżki masła Łaciate,
  • - 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Opcjonalnie:

  • - 4 łyżki śmietanki Łaciata 30%,
  • - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

Krok 1

Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem lub dłonią. Natrzeć solą i pieprzem oraz startym czosnkiem.



Krok 2

W głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Włożyć schab, obsmażyć z obydwu stron. Następnie dodać cebulę i chwilę razem smażyć. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, całość zalać bulionem. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do momentu, aż mięso będzie prawie miękkie.



Krok 3

Pieczarki pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pieczarki i smażyć na średnim ogniu, aż się zarumienią. Pod koniec smażenia posolić.



Krok 4

10 minut przed końcem duszenia schabu na patelnię dodać podsmażone pieczarki.



Krok 5

Jeśli chcemy użyć śmietanki i mąki, wymieszać je w miseczce z kilkoma łyżkami sosu i wlać z powrotem na patelnię. Zagotować i zdjąć z gazu.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.