Schab duszony w sosie pieczarkowym to świetna propozycja na obiad. Jeśli preferujemy bardziej kremowe sosy, pod koniec gotowania można zabielić go śmietanką kremówką. Taki schab świetnie współgra z ziemniakami czy też kopytkami. Jeszcze tylko surówka i pyszny obiad gotowy!
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem lub dłonią. Natrzeć solą i pieprzem oraz startym czosnkiem.
W głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Włożyć schab, obsmażyć z obydwu stron. Następnie dodać cebulę i chwilę razem smażyć. Dodać liście laurowe i ziele angielskie, całość zalać bulionem. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do momentu, aż mięso będzie prawie miękkie.
Pieczarki pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pieczarki i smażyć na średnim ogniu, aż się zarumienią. Pod koniec smażenia posolić.
10 minut przed końcem duszenia schabu na patelnię dodać podsmażone pieczarki.
Jeśli chcemy użyć śmietanki i mąki, wymieszać je w miseczce z kilkoma łyżkami sosu i wlać z powrotem na patelnię. Zagotować i zdjąć z gazu.
Dodaj komentarz