Makowiec z jabłkami

Autor:

Ania321

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 12

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 1 szkl. cukru
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 10 dag rodzynek
  • 1 kg maku

Polewa czekoladowa:

  • 125 g masła Łaciate
  • ½ szklanki cukru pudru.
  • 3-4 łyżki kakao.
  • 3-4 łyżki mleka Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Mak sparzyć i przepuścić przez maszynkę.



Krok 2

Jajka ubić z cukrem, następnie dodać do nich kaszę mannę i roztopioną, wystudzoną margarynę.



Krok 3

Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Jeśli są soczyste, odcisnąć.



Krok 4

Połączyć wszystkie składniki. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.



Krok 5

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180°C.



Krok 6

Podawać na przykład z polewą czekoladową.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.