Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 3

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 3 filety z łososia
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki śmietany Łaciata 18 %
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 jajko

Przygotowanie

Krok 1

W garnku rozpuścić masło. Podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodać szpinak. Mieszając smażyć przez około 2 minuty, doprawić gałką. Smażyć do momentu odparowania wody. Dodać śmietanę, sól i pieprz, smażyć kolejne 3 minuty.



Krok 2

Piekarnik nagrzać do 180°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciągnąć ciasto, na brzegu ciasta wyłożyć pas szpinaku i na nim ułożyć rybę, doprawić solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Zawinąć ciasto w szczelny rulon i ułożyć na papierze do pieczenia.



Krok 3

Ciasto z wierzchu można posmarować rozrobionym jajkiem. Zapiekać około 25 minut w temperaturze 180°C.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.