Sałatka z kaszą jaglaną, wędzonym łososiem i bobem

Autor:

Ania321

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 250 g bobu
  • 120 g łososia wędzonego
  • 1 mały pomidor malinowy
  • 1 czubata łyżka kaparów
  • Sól
  • Cukier
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Pieprz

Przygotowanie


Bob wypłukać pod bieżącą wodą. Wrzucić do garnka, zalać zimną wodą tak, by było jej przynajmniej dwa razy tyle, co bobu. Dodać cukier i gotować 15 minut od momentu wrzenia. Pod koniec posolić. Odcedzić i zostawić do przestygnięcia.



Krok 2

Kaszę jaglaną ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Gdy przestygnie, przełożyć do miski.



Krok 3

Łososia (wędzonego na gorąco) porwać na kawałki i dodać do kaszy.



Krok 4

Dodać również pomidora pokrojonego w dość grubą kostkę.



Krok 5

Ostudzony bób obrać ze skórki i dodać do reszty składników.



Krok 6

Dodać również kapary. Wymieszać wszystkie składniki.



Krok 7

Przygotować sos z oliwy z oliwek, soku z cytryny, świeżo zmielonego pieprzu i szczypty soli. Polać sałatkę.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.