Raki w sosie koperkowym to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie. Sos koperkowy nadaje potrawie niezwykły smak i piękny zapach. Danie polecane na szczególne okazje.
Danie: Kolacja, Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Myjemy dokładnie pietruszkę i koper.
Raki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie układamy warstwami w garnku. Dodajemy cebulę, pietruszkę i 3 gałązki kopru. W osobnym naczyniu gotujemy 2 litry posolonej wody, po czym zalewamy nią raki i dodajemy ocet.
Gotujemy pod przykryciem przez 25 minut. Topimy masło na wolnym ogniu i smażymy z tartą bułką, po czym rozprowadzamy bulionem i śmietanką. Następnie dodajemy drobno pokrojone pokrojony koperek i gotujemy sos.
Odcedzamy raki i kładziemy na głębokie talerze. Przygotowany wcześniej sos koperkowy podajemy osobno.
Dodaj komentarz