Raki w sosie koperkowym

Raki w sosie koperkowym to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie. Sos koperkowy nadaje potrawie niezwykły smak i piękny zapach. Danie polecane na szczególne okazje.

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 10 raków
  • 3 cebule
  • 5 gałązek pietruszki
  • 5 gałązek kopru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka pieprzu
  • 3 l wody

Sos

  • 150 ml naturalnego bulionu rybnego
  • 200 ml Śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • 1 pęczek koperku

Przygotowanie

Krok 1

Myjemy dokładnie pietruszkę i koper.



Krok 2

Raki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie układamy warstwami w garnku. Dodajemy cebulę, pietruszkę i 3 gałązki kopru. W osobnym naczyniu gotujemy 2 litry posolonej wody, po czym zalewamy nią raki i dodajemy ocet.



Krok 3

Gotujemy pod przykryciem przez 25 minut. Topimy masło na wolnym ogniu i smażymy z tartą bułką, po czym rozprowadzamy bulionem i śmietanką. Następnie dodajemy drobno pokrojone pokrojony koperek i gotujemy sos.



Krok 4

Odcedzamy raki i kładziemy na głębokie talerze. Przygotowany wcześniej sos koperkowy podajemy osobno.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.