Makaron a'la carbonara ze śmietaną

Autor:

Ania321

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 cebula czerwona
  • 100-150 g śmietany Łaciata 18%
  • 2 żółtka
  • Parmezan
  • Natka pietruszki
  • Pieprz czarny
  • Sól

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.



Krok 2

Boczek pokroić w paski i podsmażyć go na patelni, aż wytopi się trochę tłuszczu.



Krok 3

Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i smażyć na małym ogniu kilka minut.



Krok 4

Do śmietany wbić żółtka. Wymieszać.



Krok 5

Dodać dużą ilość świeżo zmielonego pieprzu oraz starty parmezan. Wymieszać.



Krok 6

Wrzucić ugotowany makaron na patelnię, przesmażyć wszystko przez chwilę.



Krok 7

Następnie zalać śmietaną, wymieszać i zdjąć z ognia, aby jajka się nie ścięły.



Krok 8

Podawać posypane świeżą natką pietruszki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.