Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Śniadanie

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 760 g udźca z indyka
  • 650 g wołowiny bez kości
  • 500 g boczku surowego
  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 3 jajka
  • 1 szkl. migdałów tartych
  • 2 cebule
  • 2,5 łyżki przyprawy do pasztetu
  • Sól i pieprz
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 4 ziarenka jałowca
  • 4 liście laurowe

Dodatkowo:

  • Bułka tarta do wysypania foremek
  • Tłuszcz do formy

Przygotowanie

Krok 1

Wołowinę, indyka, umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować. Następnie warzywa obrać, opłukać dodać do mięsa razem z jałowcem, listkiem laurowym, solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Boczek, wątróbkę i obraną cebulę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Ugotowane mięso i podsmażone składniki przekręcić trzy razy przez maszynkę, dodać jajka, przyprawę do pasztetu i migdały tarte, dokładnie wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.



Krok 2

Gdyby masa była za sucha, dodać wywaru. Foremki wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wyłożyć masę do foremek, piec 40 minut w 180°C.



Wskazówki

Z tej porcji wychodzą 3 keksówki.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.