Makaron kimchi z sezamem

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Kolacja, Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g makaronu udon lub ryżowego
  • 1½ łyżki oleju sezamowego
  • 1 cebula
  • 1 kawałek imbiru
  • 200 g brokułów
  • 75 g kimchi
  • 100 g rzodkiewek
  • 4 dymki
  • ½ łyżki sosu sojowego
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka płatków chili

Przygotowanie

Krok 1

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.Cebulę pokrój w drobną kostkę. Imbir zetrzyj na tarce. Brokuła podziel na różyczki, a łodygi pokrój w kostkę. Kimchi drobno posiekaj. Dymkę pokrój drobno.



Krok 2

Włóż makaron do sitka i przelej wrzątkiem, aby go rozdzielić. Odcedź.



Krok 3

Rozgrzej 1 łyżkę oleju sezamowego na dużej patelni. Usmaż cebulę i imbir przez 5 minut, aż lekko zmiękną. Dodaj brokuły, kimchi i rzodkiewki, smaż przez 5 minut. Dodaj odcedzony makaron, dymki i sos sojowy. Wymieszaj.



Krok 4

W międzyczasie, na małej patelni, rozgrzej pozostałą ½ łyżki oleju i usmaż jajka przez 3 minuty lub według uznania.



Krok 5

Makaron podawaj w miskach z jajkiem na wierzchu. Posyp sezamem i płatkami chili. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.