Bananowy kopiec

Autor:

Danuta Piecyk

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Krem:

  • 2,5 szkl. śmietanki Łaciata 36 %
  • 1 łyżka żelatyny
  • Gotowana woda
  • 40 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • 4 banany
  • Sok z ½ cytryny

Przygotowanie

Biszkopt

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 28 cm, piec 35 minut w 175°C, ostudzić. Łyżeczką wydrążyć środek w odległości ok. 2 cm od brzegu ciasta i na głębokość ok. 1-1,5 cm. Wydłubane ciasto zetrzeć na tarce lub pokruszyć. Banany obrać, przekroić wzdłuż na połowę, ułożyć w środku ciasta, skropić sokiem z cytryny.



Krem

Mocno schłodzoną śmietanę wylać do miski. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gotowanej wody, ostudzić. Śmietanę ubijać , dodawać powoli żelatynę, ubić na sztywno. Następnie dodać startą na tarce czekoladę, dokładnie wymieszać. Wyłożyć krem śmietanowy na banany formując górkę, obsypać startym ciastem lekko dociskając do kremu. Odstawić ciasto na kilka godzin do lodówki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.