Przygotować jasny biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C.
Ciemny biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy podobnie jak poprzednio wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C.
Przygotować masę: całe jajka i cukier ubić na parze. Miskę przełożyć do zimnej wody i dalej ubijając ostudzić. Osobno utrzeć masło na gładką masę. Do masła stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać małymi porcjami spirytus. Masę podzielić na połowę, do jednej połowy dodać kakao.
Składniki na poncz dokładnie wymieszać. Każdy biszkopt przekroić na pół, tak aby powstały dwa krążki. Jako pierwszy położyć ciemny krążek. Delikatnie łyżką polać krążek ponczem, nałożyć kilka łyżek ciemnej masy i ją rozsmarować. Nałożyć następnie biały krążek, polać ponczem i posmarować białą masą. To samo powtórzyć dla ciemnego krążka. Na wierzch tortu nałożyć biały krążek i udekorować gotowa polewą czekoladową. Boki natomiast posmarować masą. Wierzch tortu udekorować przy pomocy szprycy. Boki posypać wiórkami kokosowymi a wierzch ozdobić według własnego uznania - ja do dekorowania użyłam małych cukierków i kolorowych tik-taków.
Dodaj komentarz