tort z masa maslana

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

  • Biszkopt jasny:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Biszkopt ciemny:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • Masa:
  • 9 jajek
  • 18 łyżek cukru
  • 4 kostki masła Łaciate ( ok. 800g)
  • 2 łyżki kakao
  • połowa kieliszka spirytusu
  • Poncz:
  • 500 ml mocnej czarnej herbaty
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml spirytusu

Przygotowanie

Krok 1

Przygotować jasny biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C.



Krok 2

Ciemny biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy podobnie jak poprzednio wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C.



Krok 3

Przygotować masę: całe jajka i cukier ubić na parze. Miskę przełożyć do zimnej wody i dalej ubijając ostudzić. Osobno utrzeć masło na gładką masę. Do masła stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać małymi porcjami spirytus. Masę podzielić na połowę, do jednej połowy dodać kakao.



Krok 4

Składniki na poncz dokładnie wymieszać. Każdy biszkopt przekroić na pół, tak aby powstały dwa krążki. Jako pierwszy położyć ciemny krążek. Delikatnie łyżką polać krążek ponczem, nałożyć kilka łyżek ciemnej masy i ją rozsmarować. Nałożyć następnie biały krążek, polać ponczem i posmarować białą masą. To samo powtórzyć dla ciemnego krążka. Na wierzch tortu nałożyć biały krążek i udekorować gotowa polewą czekoladową. Boki natomiast posmarować masą. Wierzch tortu udekorować przy pomocy szprycy. Boki posypać wiórkami kokosowymi a wierzch ozdobić według własnego uznania - ja do dekorowania użyłam małych cukierków i kolorowych tik-taków.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.