Makaron z cheddarem i pietruszką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 szklanka mleka Łaciate
  • 120 g masła Łaciate
  • ⅔ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ szklanki śmietanki Łaciata 30%
  • 1 łyżeczka chili
  • 350 g sera cheddar
  • 400 g makaronu kolanka
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

Krok 1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Następnie powoli wlewamy mleko i śmietankę Łaciatą, cały czas mieszając. Podgrzewamy.



Krok 2

Dodajemy musztardę, sól i chili. Gdy mleko będzie gorące, dodajemy starty ser. Mieszamy, aż się rozpuści.



Krok 3

Natkę pietruszki siekamy, zostawiamy jedynie kilka listków do dekoracji. Sos mieszamy z makaronem i dodajemy pietruszkę. Całość mieszamy i podajemy. Ozdabiamy pietruszką. 





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.