Hummus – pasta z ciecierzycy z dodatkiem buraków

Oryginalny humus z dodatkiem buraków idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa lub krakersów na imprezie.

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Wegetariańskie

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Sezam

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki

  • 200 g ciecierzycy ( ½ puszki)
  • 200 g upieczonych buraków
  • ¼ szklanki pasty sezamowej tahini
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ½ szklanki lodowatej wody
  • sól
  • łyżeczka miodu

Przygotowanie

Krok 1

Upieczone poprzedniego dnia buraki i połowę puszki ciecierzycy, miksujemy ze zmiażdżonym czosnkiem.



Krok 2

Do powstałej masy wlewaj powoli i małymi porcjami: sok z połowy cytryny, pastę tahini i oliwę. Miksuj tak długo, aż powstanie gładka, kremowa masa. Jeśli pasta wydaje ci się zbyt gęsta dodaj odrobinę lodowatej wody.



Krok 3

Na koniec blendowania dodaj sól i miód do smaku. Humus z dodatkiem buraka możemy podawać jako dodatek do kanapek, ze świeżym pieczywem, czy pitą, ale równie dobrze sprawdzi się jako przekąska z surowymi warzywami, krakersami czy chipsami.



Wskazówki

Buraki pieczemy w 180°C przez około 40-90 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.