Oryginalny humus z dodatkiem buraków idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa lub krakersów na imprezie.
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Sezam
Wegetariańskie
Upieczone poprzedniego dnia buraki i połowę puszki ciecierzycy, miksujemy ze zmiażdżonym czosnkiem.
Do powstałej masy wlewaj powoli i małymi porcjami: sok z połowy cytryny, pastę tahini i oliwę. Miksuj tak długo, aż powstanie gładka, kremowa masa. Jeśli pasta wydaje ci się zbyt gęsta dodaj odrobinę lodowatej wody.
Na koniec blendowania dodaj sól i miód do smaku. Humus z dodatkiem buraka możemy podawać jako dodatek do kanapek, ze świeżym pieczywem, czy pitą, ale równie dobrze sprawdzi się jako przekąska z surowymi warzywami, krakersami czy chipsami.
Buraki pieczemy w 180°C przez około 40-90 minut. Długość pieczenia zależy od wielkości.
Dodaj komentarz