Makaron z sosem Alfredo

Niezwykle kremowy sos oblepiający cały makaron. Musisz koniecznie go spróbować! Na pewno się w nim zakochasz od pierwszego kęsa.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu
  • ½ szklanki masła Łaciate
  • 250 g serka śmietankowego Łaciaty naturalny
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 szklanki mleka UHT Łaciate 2%
  • 170 g tartego sera Jantar
  • ⅛ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Masło rozpuść w średnim rondlu o grubym dnie, na średnim ogniu. Dodaj serek śmietankowy i czosnek. Wymieszaj trzepaczką. Masa ma być gładka i nie posiadać grudek.



Krok 2

Do sosu powoli dodawaj mleka, ciągle mieszając go trzepaczką. Następnie dodaj ser Jantar i pieprz. Wymieszaj.



Krok 3

Zdejmij z ognia, gdy sos będzie odpowiednio gęsty. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj mleko.



Krok 4

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź.



Krok 5

Kremowy sos podawaj wymieszany dokładnie z gorącym makaronem. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.