Risotto z figami

Figi to egzotyczne owoce, które posiadają wyjątkowe wartości odżywcze. Jest to przepis na oryginalne risotto.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 250 g ryżu arborio
  • 150 g fig
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki Śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżka masła
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

Krok 1

Figi dokładnie myjemy. Jeśli wybierzemy bardzo dojrzałe i miękkie, nie musimy ich obierać ze skóry. Kroimy na mniejsze kawałki.



Krok 2

W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek. Wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty. Ryż powinien w całości zostać oblepiony olejem.



Krok 3

Stopniowo podlewamy ryż winem a następnie mlekiem. Kolejną porcję płynu dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. W połowie gotowania dokładamy figi.



Krok 4

Garnek odstawiamy z ognia, dodajemy śmietankę Łaciatą i masło. Całość ostrożnie mieszamy.



Wskazówki

Najlepsze figi to te pokryte białym nalotem. Nie jest to pleśń, tylko wytrącający się cukier, który świadczy o tym, że figi są wystarczająco dojrzałe i soczyste

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.