Figi to egzotyczne owoce, które posiadają wyjątkowe wartości odżywcze. Jest to przepis na oryginalne risotto.
Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Figi dokładnie myjemy. Jeśli wybierzemy bardzo dojrzałe i miękkie, nie musimy ich obierać ze skóry. Kroimy na mniejsze kawałki.
W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek. Wsypujemy ryż i smażymy całość koło 1 minuty. Ryż powinien w całości zostać oblepiony olejem.
Stopniowo podlewamy ryż winem a następnie mlekiem. Kolejną porcję płynu dodajemy w momencie wchłonięcia przez ryż poprzedniej. Gotujemy ryż około 20 minut. W połowie gotowania dokładamy figi.
Garnek odstawiamy z ognia, dodajemy śmietankę Łaciatą i masło. Całość ostrożnie mieszamy.
Najlepsze figi to te pokryte białym nalotem. Nie jest to pleśń, tylko wytrącający się cukier, który świadczy o tym, że figi są wystarczająco dojrzałe i soczyste
Dodaj komentarz