Wołowina w kapuście

Pyszne, syte i pożywne danie z dodatkiem kapusty. Danie idealne praktycznie na każdą okazję i na każdą porę roku. Zachwyci zwłaszcza mężczyzn – rewelacyjnie smakuje.

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 8

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 duża główka kapusty włoskiej
  • - 1 woreczek ryżu (100 g)
  • - 800 g mielonej wołowiny
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 2 jajka
  • - 1/2 łyżeczki cynamonu
  • - 1,5 l naturalnego bulionu wołowego
  • - 1 łyżka soli
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 2 łyżki bazylii
  • - 1 pokrojona natka pietruszki do dekoracji
  • - 4 łyżki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - mały jogurt grecki

Przygotowanie

Krok 1

W garnku gotujemy wodę z solą. Do niego dodajemy oczyszczoną główkę kapusty włoskiej. Gotujemy 5 minut i studzimy. Zdejmujemy kolejne liście, wycinając z nich nerwy, które zgrubiały.



Krok 2

Torebkę ryżu umieszczamy w osolonym wrzątku i gotujemy. Po ugotowaniu wyjmujemy i studzimy. Następnie wsypujemy do miski z mięsem mielonym. Do całości dodajemy obrane i drobno pokrojone 3 ząbki czosnku, a także bazylię. Wbijamy 2 jajka i wyrabiamy masę.



Krok 3

Przygotowany farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cynamonem. Liście rozkładamy na blacie stołu. Na każdy liść z osobna nakładamy porcję farszu. Zwijamy kapustę. Przygotowane gołąbki wiążemy sznurkiem.



Krok 4

Gołąbki dusimy w garnku. Spód garnka wykładamy kilkoma sparzonymi liśćmi, które nie zostały wykorzystane do faszerowania. Całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez 60 minut. Po wyjęciu potrawa jest gotowa do podania. Podczas serwowania polewamy danie śmietanką Łaciatą zmieszaną z jogurtem greckim.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.