Pyszne, syte i pożywne danie z dodatkiem kapusty. Danie idealne praktycznie na każdą okazję i na każdą porę roku. Zachwyci zwłaszcza mężczyzn – rewelacyjnie smakuje.
Danie: Obiad
Osób: 8
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Jajko kurze
Ze śmietanką
W garnku gotujemy wodę z solą. Do niego dodajemy oczyszczoną główkę kapusty włoskiej. Gotujemy 5 minut i studzimy. Zdejmujemy kolejne liście, wycinając z nich nerwy, które zgrubiały.
Torebkę ryżu umieszczamy w osolonym wrzątku i gotujemy. Po ugotowaniu wyjmujemy i studzimy. Następnie wsypujemy do miski z mięsem mielonym. Do całości dodajemy obrane i drobno pokrojone 3 ząbki czosnku, a także bazylię. Wbijamy 2 jajka i wyrabiamy masę.
Przygotowany farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cynamonem. Liście rozkładamy na blacie stołu. Na każdy liść z osobna nakładamy porcję farszu. Zwijamy kapustę. Przygotowane gołąbki wiążemy sznurkiem.
Gołąbki dusimy w garnku. Spód garnka wykładamy kilkoma sparzonymi liśćmi, które nie zostały wykorzystane do faszerowania. Całość zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem przez 60 minut. Po wyjęciu potrawa jest gotowa do podania. Podczas serwowania polewamy danie śmietanką Łaciatą zmieszaną z jogurtem greckim.
Dodaj komentarz