Ciasto marchewkowe z polewą z serka i miodu

Autor:

Monika Och

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki
  • 4 jajka
  • 1 szk. oleju
  • ¾ szklanki cukru
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • Pół łyżeczki soli
  • 100 g kremowego słonego serka
  • 3 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szkl. marchewki

Przygotowanie

Krok 1

Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.



Krok 2

Orzechy włoskie pokroić.



Krok 3

Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym. Powoli dolewać olej. Ciągle ubijając, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ciasto powinno być gęste.



Krok 4

Dodać cynamon i przyprawę do piernika. Na końcu wsypać odciśniętą marchewkę i orzechy i wymieszać .



Krok 5

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i pieczemy je ok. 45 min w 180°C.



Krok 6

Masło ucieramy i dodajemy po łyżeczce serka. Dosładzamy miodem. Masą smarujemy wierzch zimnego ciasta, schładzamy w lodówce i dekorujemy połówkami orzechów i marchewką.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.