Zapiekanka z ryżem, kurczakiem i porem

Zapiekanka z ryżem i kurczakiem to klasyczne danie. Por sprawia, że danie nabiera oryginalnego smaku. Idealne na każdą okazję.

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 5

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 2 filety z kurczaka
  • 250 g żółtego sera
  • 200 ml sosu beszamelowego
  • 1 duży por
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Curry
  • Sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy sola, pieprze, curry i skrapiamy oliwą z oliwek. Odstawimy na kilkanaście minut. W tym czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie, do połowy miękkości.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Por kroimy w cienkie plasterki, ser żółty ścieramy na tarce. Cebulę, czosnek i połowę pora drobno siekamy i smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy kurczaka. Następnie naczynie zestawiamy z ognia, dodajemy ryż. Całość mieszamy.



Krok 3

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Wkładamy do środka przygotowany farsz. Zalewamy całość sosem beszamelowym i posypujemy wierzch zapiekanki.



Krok 4

Pieczemy pod przykryciem 15 minut.



Wskazówki

Przed podaniem na wierzchu zapiekanki umieszczamy pozostałą część pora.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.