Zapiekanka z ryżem i kurczakiem to klasyczne danie. Por sprawia, że danie nabiera oryginalnego smaku. Idealne na każdą okazję.
Danie: Obiad
Osób: 5
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Bez glutenu
Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy sola, pieprze, curry i skrapiamy oliwą z oliwek. Odstawimy na kilkanaście minut. W tym czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie, do połowy miękkości.
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Por kroimy w cienkie plasterki, ser żółty ścieramy na tarce. Cebulę, czosnek i połowę pora drobno siekamy i smażymy na oliwie z oliwek. Dodajemy kurczaka. Następnie naczynie zestawiamy z ognia, dodajemy ryż. Całość mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Wkładamy do środka przygotowany farsz. Zalewamy całość sosem beszamelowym i posypujemy wierzch zapiekanki.
Pieczemy pod przykryciem 15 minut.
Przed podaniem na wierzchu zapiekanki umieszczamy pozostałą część pora.
Dodaj komentarz