Danie: Podwieczorek, Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Zimne masło zagnieść z mąkami na sypki proszek. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować trochę ponad wielkość tortownicy (26 cm). Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto. Lekko docisnąć do dna i brzegów. Schłodzić przez min. 1 godz. Ponakłuwać i piec przez 25 min. w 190*, do zezłocenia. Wyjąć.
Twaróg, mleko skondensowane, cukry, budyń, jajka i śmietankę umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia się składników. Jagody rozetrzeć łyżką w miseczce. Dodać 5-6 łyżek masy serowej - wymieszać. Do formy z upieczonym ciastem (może być jeszcze ciepłe) przelać całą masę śmietankową. Następnie łyżeczka układać kleksy z masy serowej jagodowej. Piekarnik nagrzać do 160*. Na dnie ułożyć blachę do pieczenia wypełnioną wodą. Sernik piec na kratce - na środkowej wysokości. Wyjąć po około 1 godz. i 10 min. Przestudzić i odstawić w zimne miejsce na min. 10 godz (całą noc).
Żelatynę spożywczą zalać wodą - tylko do przykrycia i odstawić na 5 min. Jagody z 3 łyżkami cukru rozetrzeć lekko łyżką. Podgrzać na patelni - na małej mocy palnika. Dodać rozpuszczoną w odrobinę wody mąkę ziemniaczaną. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia. Zdjąć z ognia i natychmiast dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać do połączenia składników. Przestudzić, a następnie przelać 3/4 na wierzch sernika (resztę pozostawić w temperaturze pokojowej - przyda się później). Wyrównać. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Śmietankę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru. Pod koniec dodać żelatynę deserową - zmiksować. Na warstwę frużeliny wyłożyć 3/4 bitej śmietany - wyrównać. Następnie wierzch udekorować pozostałą frużeliną i pozostałą bitą śmietaną. Na koniec poukładać przepołowione bezy (można powciskać w kleksy z bitej śmietany). Schłodzić przez min. 1 godz. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Podawać schłodzony.
Dodaj komentarz