Sernik Zimowy

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Podwieczorek, Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki na Kruche Ciasto:

  • 180 g masła ŁACIATE,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 szklanki maki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3 żółtka (białka można wykorzystać do bez),
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Składniki na masę Serową Śmietankowo-Jagodową:

  • 1 kg twarogu na sernik (mielonego),
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1/2 budyniu śmietankowego,
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki jagód (mrożone - rozmrozić),
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 300 ml śmietanki ŁACIATA 36%

Składniki na Frużelinę Jagodową, Bitą Śmietanę i B

  • 300 ml śmietanki Łaciata 30%,
  • 1 szklanka jagód,
  • 4 łyżki cukru (lub mniej),
  • kruche bezy ,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 1 łyżeczka żelatyny deserowej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + woda

Przygotowanie

Wykonanie Kruchego Ciasta:

Zimne masło zagnieść z mąkami na sypki proszek. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować trochę ponad wielkość tortownicy (26 cm). Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto. Lekko docisnąć do dna i brzegów. Schłodzić przez min. 1 godz. Ponakłuwać i piec przez 25 min. w 190*, do zezłocenia. Wyjąć.



Wykonanie Masy Serowej:

Twaróg, mleko skondensowane, cukry, budyń, jajka i śmietankę umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia się składników. Jagody rozetrzeć łyżką w miseczce. Dodać 5-6 łyżek masy serowej - wymieszać. Do formy z upieczonym ciastem (może być jeszcze ciepłe) przelać całą masę śmietankową. Następnie łyżeczka układać kleksy z masy serowej jagodowej. Piekarnik nagrzać do 160*. Na dnie ułożyć blachę do pieczenia wypełnioną wodą. Sernik piec na kratce - na środkowej wysokości. Wyjąć po około 1 godz. i 10 min. Przestudzić i odstawić w zimne miejsce na min. 10 godz (całą noc).





Wykonanie Frużeliny, Bitej Śmietany i Wykończenie Ciasta;

Żelatynę spożywczą zalać wodą - tylko do przykrycia i odstawić na 5 min. Jagody z 3 łyżkami cukru rozetrzeć lekko łyżką. Podgrzać na patelni - na małej mocy palnika. Dodać rozpuszczoną w odrobinę wody mąkę ziemniaczaną. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia. Zdjąć z ognia i natychmiast dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać do połączenia składników. Przestudzić, a następnie przelać 3/4 na wierzch sernika (resztę pozostawić w temperaturze pokojowej - przyda się później). Wyrównać. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Śmietankę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru. Pod koniec dodać żelatynę deserową - zmiksować. Na warstwę frużeliny wyłożyć 3/4 bitej śmietany - wyrównać. Następnie wierzch udekorować pozostałą frużeliną i pozostałą bitą śmietaną. Na koniec poukładać przepołowione bezy (można powciskać w kleksy z bitej śmietany). Schłodzić przez min. 1 godz. Przechowywać w chłodnym miejscu.





Wskazówki

Podawać schłodzony.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.