Pizza dla miłośników sera. Przepis polecany na towarzyskie spotkania jak i romantyczną kolacje. Intensywność i aromat serów: mozzarelli, gorgonzoli, ricotty i parmezanu przeniosą nas do Włoch.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Świeże drożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Pozostałe składniki na ciasto wrzucamy do naczynia. Mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, aż stanie się miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy wilgotną lnianą szmatką i odkładamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Wyciśnięty przez praskę czosnek, obsmażamy na patelni z olejem. Następnie dodajemy pomidory oraz przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut, aby sos zgęstniał. Na koniec całość blendujemy.
Rozgrzewamy piekarnik do 250°C.
Z ¼ części ciasta formujemy pizzę około 30 cm średnicy, smarujemy wierzch cienko oliwą i nakładamy ¼ część sosu.
Mozzarellę kroimy na cienkie plasterki, gorgonzolę kroimy w niewielką kostkę, natomaist parmezan ścieramy na tarce o średnich oczkach
Na przygotowaną pizzę nakładamy kleksy ricotty, następnie rozkładamy równomiernie plasterki mozzarelli. Na koniec posypujemy gorgonzolą i parmezanem
Pieczemy około 10 minut
Podane składniki na ciasto i sos wystarczą na 4 pizze o średnicy 30 cm. Po pizzy można podać oliwę z oliwek extra virgin.
Dodaj komentarz